Guide: Sådan finder du den gode investering

Det kræver både falkeblik og tålmodighed at finde frem til den rette investering. Det kan tage lang tid, Men når du finder succesinvesteringen, er det hele forarbejdet værd. I denne guide giver vi dig gode råd til, hvor du kan finde interessante startups og hvad du skal kigge efter, for at finde den rette investering. Med dette effektive forarbejde undgår du fejlinvesteringer, og sparer både tid og penge.

Find ud af dine investeringskriterier

Før du begynder at lede efter din næste investering, skal du have gjort det klart for dig selv hvad du egentlig søger efter. Med specifikke kriterier for et startup, kan du hurtigere få øje på de muligheder, der er interessante for dig og som vil resultere i en god investering.

Først og fremmest bør du kigge efter et startup forbundet med din egen branche. Det er her du kan bidrage med viden og kompetencer, og også her det vil være sjovest at hoppe med på rejsen til succes. Herefter bør du kigge på virksomhedens baggrund: har de en logisk forretningsmodel og et team, der står stærkt sammen? Disse kriterier er altafgørende for, om der kan skabes en succesforretning.

Når du først er faldet for konceptet og holdet bag, er det tid til at kigge på konkurrencen for dette koncept. Er der etableret lignende løsninger på markedet? Ville konceptet være let at kopiere? Hvor stærkt står konceptet egentlig konkurrencemæssigt? I tråd med dette kan du passende kigge på om værdiansættelsen er realistisk for virksomheden. Er værdiansættelsen skyhøj, skal der være en solid grund, for at det ikke er et unfair beløb for dig som investor.

Hold øje med startups i dit personlige netværk

Når du begynder at lede efter din næste investering, er dine egne forretningskredse altid et godt sted at starte. Hold øje med hvad der rører sig på din LinkedIn og forhør dig hos forretningspartnere om nye, spændende muligheder blandt deres bekendte. Når virksomheden har en relation til egne rækker, er der også stor sandsynlighed for at den gensidige tillid vil blive skabt tidligt i processen.

Tag til startup konkurrencer

En anden glimrende måde at netværke med de friske skud på startup-stammen, er at deltage aktivt i diverse startup arrangementer. Her kan du med fordel tage til startup konkurrencer, hvor du kan overvære nogle af landets bedste pitches. Bliver du fanget af et startup, kan du tage den
personlige kontakt og begynde at lære virksomheden bedre at kende.

Til andre startup arrangementer vil hver virksomhed stå ved hver deres stand, hvor de vil vise og forklare deres koncept. Det kan spare dig for en masse tid, at du kan høre om mange virksomheder på samme dag, og på den måde blive klogere på, hvad du egentlig søger.

Af spændende startup events kan blandt andet nævnes TECHBBQ, Iværksætterfestival, vækstfondens årsmøde samt diverse Angel investor events. I landets større byer vil du også kunne finde startup kredse som skiftes til at være vært for åbne netværksmøder.

Find din investering via Copenhagen Venture Exchange

På platformen for Copenhagen Venture Exchange kan du finde et stort udvalg af kvalificerede startups indenfor mange forskellige brancher. Disse startups er blandt nogle af de mest interessante på det danske marked og der er rig mulighed for at finde den perfekte investering her.

På platformen kan du også få indsigt i hver startup, som gør det lettere for dig at danne et billede af virksomhedens forretning og værd. På den måde vil du både spare tid på din research og føle dig mere sikker, når du vælger hvor du vil investere.

Giv dig god tid til at undersøge og vælge den rette

Når du skal finde din næste investering, er det vigtigt at du ikke kaster dig hovedkuls ud i et nyt projekt. Det kræver tålmodighed at finde frem til den rette virksomhed til dine interesser.

Forbered dig på at gå igennem flere hundrede startups, lave grundig research og forhøre dig hos diverse forretningskontakter, før du finder den rette. Det er nemlig kun med denne erfaring, at du får udviklet dit falkeblik for at finde den gode investering.

Efter du har fået indsigt i en del startups, vil det være lettere for dig at kunne skelne vinderne fra taberne, og det vil være mere tydeligt, hvor den gode investering ligger.

Lær hinanden at kende først

At finde den gode investering, handler ikke blot om at finde en virksomhed, der vil give dig profit i det lange løb. På den måde skelner startup investering sig i høj grad fra aktiehandel. Her er dynamikken mellem dig og teamet nemlig også afgørende for, om det er en succesinvestering. Du bestemmer selvfølgelig selv om du vil være aktiv eller passiv investor, men det er altafgørende at I alle er enige om virksomhedens grundværdier og visioner. Deler I ikke de samme drømme, kan det være svært at få virksomheden på rette kurs.

Ud over at undersøge virksomheden, bør du derfor også arbejde på jeres personlige relation. I bør mødes flere gange for at tale om visionerne for virksomheden. I kan også opsætte en prøveaftale, for at se hvordan I fungerer rent praktisk, før den endelige investering eventuelt finder sted.

Jo flere virksomheder du møder, jo bedre bliver du heldigvis til at opdage faresignalerne for en dårlig forretning. Meld dig ud, så snart noget virker grundlæggende galt

Din tid er en investering i sig selv

Derfor bør du passe på med at bruge for meget tid på kaffemøder. Jo flere virksomheder du møder, jo bedre bliver du heldigvis til at opdage faresignalerne for en dårlig forretning. Meld dig ud, så snart noget virker grundlæggende galt.

Omvendt skal du passe på med at overanalysere virksomhederne for meget. Husk på at det er nyopstartede iværksættere. Derfor skal der være plads til uskyldige begynderfejl. Derudover bør du ikke fokusere på den nuværende omsætning, men derimod koncentrere dig om den potentielle kapital, der kan skabes med dette koncept.

Slå til på det rette tidspunkt

Husk på at der kan være et forkert tidspunkt til ethvert koncept. Undersøg derfor markedet grundigt i forhold til virksomhedens succespotentiale og konkurrencedygtighed. Når markedet nærmest kalder på ideen, uden at kende til den, er det tid til at slå til. Vent ikke for længe, for så kan du risikere at værdiansættelsen stiger drastisk eller en konkurrerende virksomhed overhaler.

Find ud af om andre investerer i virksomheden

Endelig er det vigtigt at forventningsafstemme, før du går ind i en ny investering. Du gør derfor klogt i at kende din egen rolle i investeringen, ved at undersøge om der er andre investorer, der eventuelt har købt flere procenter end dig. Disse vil blive din medinvestorer og kan have betydning for, hvor meget indflydelse du vil få på forretningen.

Er du interesseret i iværksætteri og investering i startups?

Vil du modtage nyeste viden om investeringer, pitch-møder og trends i markedet? Bliv en del af det voksende community ved at indtaste din email herunder: