Guide: Find den rette investor

Overvejer I som startup at få en investor med om bord, er der et par ting I skal have styr på. Selvom det kan være svært at finde en investor der er interesseret i at lægge sine penge i en helt ny virksomhed, er det vigtigt I ikke handler for hurtigt. Det er nemlig fornuftigt at være kræsen omkring, hvem i vælger til at være jeres investor.

Selvom det kan være svært at sige nej til de store pengesummer, når man allermest har brug for dem, får du her indblik i, hvorfor du ikke bør sige ja til en investor, der ikke passer præcis til jeres behov.

Penge er ikke alt

Som nystartet virksomhed, er det ganske normalt at I ikke har en indkomst, og at I derfor hungrer lidt efter penge i starten. Dog er det vigtigt at dette økonomiske behov ikke gør blind. En dårlig investor kan nemlig enten begynde at tage forretningen i en helt anden retning end jeres oprindelige vision, eller ende med at tjene alt for stor en procentdel på jeres forretning.

Før jagten går ind på en investor, bør I derfor gøre det klart for jer, hvor mange procent I er trygge ved at afgive af virksomheden og hvor meget disse er værd på nuværende tidspunkt. Den interesserede investor vil højst sandsynligt prøve at presse jer ned i pris eller vil have en større procentdel for den samme pengesum. Gør det derfor klart for jer selv hvor langt ned i pris I vil gå for jeres procenter. Samtidig skal I selvfølgelig have øje for, om investorens kompetencer måske er en højere procentafgivelse værd.

Derfor er det vigtigt at finde en investor med de rette kompetencer

Når I søger investorer, kan I snildt være heldige at rende ind i serieiværksættere, der har fantastisk erfaring med at starte en forretning op fra bunden. De har kompetencerne til at få pengene til at gro på den ene eller anden måde, og alt efter deres baggrund, kan de også hjælpe jeres startup.

Få derfor klargjort hvilke kompetencer I har allermest brug for I jeres virksomhed. Er det indsigt i markedsføring af jeres produkt? At fange målgruppen på nettet? At rejse kapital med små midler? Måske noget helt andet? Uanset hvad I mangler, er det vigtigt at investoren har en åbenlys interesse og indsigt i netop jeres branche, og måske allerede ved jeres pitch, kan komme med forslag til forbedringer. 

Find en investor med et attraktivt netværk

Udover penge, kan startups ofte være i mangel af et godt netværk til at sprede budskabet. Et godt netværk er Alfa og Omega, når det handler om business. Har du først de gode relationer, er der ikke langt til succes. På den måde kan I nemlig få distribueret jeres gode ideer og koncepter igennem forskellige kanaler, hvor jeres netværk kan hjælpe med at bringe faklen videre, og sørge for, at de helt store kunder hører om jeres koncept. Her kan jeres investor hjælpe jer. Har personen bevæget sig i jeres branche i en årrække, har personen helt sikkert netværk, der vil være nyttig for jeres forretning.

Har du først de gode relationer, er der ikke langt til succes.

Hav derfor investorens baggrund for øje, før I siger ja til aftalen. Her er det kun på sin plads at researche lidt på investorens profil. Personen har trods alt fået detaljerede tal omkring jeres virksomhed, så det gør ikke noget at snage lidt i, hvad personen helt reelt kan bidrage med.

Din investor er din samarbejdspartner

Når du afgiver procenter til en investor, bliver personen en del af jeres virksomhed. Ikke kun på papiret, men også rent praktisk. I skal til at arbejde tæt sammen, for at give jeres startup den succes, den fortjener. Derfor er det vigtigt at I kan sammen rent personligt også. I skal nemlig bruge mange timer i hinandens selskab.

Angel investor Jesper Buch lægger for eksempel stor vægt på den personlige relation. Derfor inviterer han ofte sine nye investeringer en uge til Spanien, for at starte samarbejdet ud på et godt grundlag. At bygge en forretning op handler nemlig om at have et effektivt team. Det er bygget både på kompetencer og motivation, men I høj grad også på tillid til hinanden.

Vær åben omkring din målsætning

Før I skal have en investor med på holdet, er det vigtigt at I er helt klare omkring jeres visioner for virksomheden. Hvilken forskel vil I gerne gøre med jeres koncept og hvem er det I ønsker at hjælpe? Har I klare værdier for, hvordan forretningen skal køres og hvordan konceptet skal markedsføres, er det vigtigt at I holder fast i disse. Er I ikke åbne omkring målsætningen for jeres koncept overfor investor, kan personlig nemlig nemt overtage projektet og gøre det til en forretning, I måske ikke længere kan stå inde for. Hav derfor en ærlig snak med investor om hvilken retning I ønsker at gå og hvilken rolle investor skal have i vejen til succes.

Det gode, det dårlige og det fæle udfald

Det kan gå lige fra fremragende, til middelmådigt, til helt fatalt at slå sig sammen med en investor.

Derfor er det vigtigt at man væbner sig med tålmodighed for at finde den helt rigtige til jeres startup. Passer investorens kompetencer ikke overens med hvad I har brug for, kan det nemlig blot være et spild af tid og procenter, og det kan være at samarbejdet ikke tager jer nogen vegne.

Deler jeres investor ikke de samme kerneværdier som jer, kan jeres brand blive vendt helt på hovedet og I kan ende med at beskæftige jer mere end fuldtid med en virksomhed, som I ikke længere kan se jeres egen passion eller interesse i.

Endelig kan dårlig kemi med din investor gøre det alt andet end sjovt at samarbejde i hverdagen. Her kan opstå alt fra ophedede diskussioner til at I går forbi hinanden med forskellige ideer. I værste fald kan det være at investoren prøver at tage forretningen i fuldstændig modsatte retning eller tager beslutninger uden jeres samtykke, fordi I ikke kan blive enige om noget i fællesskab.

Er du interesseret i iværksætteri og investering i startups?

Vil du modtage nyeste viden om investeringer, pitch-møder og trends i markedet? Bliv en del af det voksende community ved at indtaste din email herunder: